Filme online de acțiune subtitrate în limba romană


Filmele de acțiune

Filmele de acțiune sunt acele filme în care unul sau mai mulți eroi trec printr-o serie de provocări care includ de regulă scene extinse de luptă, violentă și urmăriri frenetice. Filmele de acțiune tind să aibă în prim plan un personaj plin de resurse, care se luptă împotriva unor șanse reduse, trece peste diferite situații mortale, învinge diferiți rău făcători, sau dezvoltă unele urmăriri sau căutări spectaculoase la finalul cărora el va deveni învingător și își va dobândi statutul de erou. Datorită dezvoltării CGI, acum este mult mai simplu și mai ieftin să creezi secvențe de acțiune sau efecte vizuale care în trecut necesitau eforturile maxime a unor cascadori profesioniști. Acțiunea fiind o componentă des întâlnită în majoritatea producțiilor, filmele de acțiune au început să se dezvolte în 1970, odată cu ascendența cascadoriilor și a efectelor speciale. Acest gen de filme online este deseori asociat cu genul thriller, aventură., science fiction sau spionaj.

filme online de actiune

Inceputul filmelor de acțiune

Unii istorici consideră filmul The Great Train Robbery ca fiind primul film de acțiune. Intre anii 1920 și 1930, filmele bazate pe acțiune erau deseori niște filme de aventură cu elemente de eroism, în care actori precum Douglas Fairbanks, mânuiau săbii.

Intre anii 1940 și 1950, acest tip de filme au luat o nouă formă, datorită filmelor cu război și celor cu cowboy. Alfred Hitchcock a inaugurat genul de filme cu spioni și aventuri, precum și unele scene cu un grad ridicat de acțiune, precum faimoasa scenă cu avionul pentru agricultură și cea cu Muntele Rushmore de la finalul filmului North by Northwest. Acest film, împreună cu aventura cu elemente de război numită The Guns of Navarone, i-a inspirat pe producătorii Albert R. Broccoli și Harry Saltzman să investească în propria lor aventură cu spioni, bazată pe nuvelele lui Ian Fleming.

Succesul extraordinar al filmelor cu James Bond, care au dominat zona de filme de acțiune din anii 1960, au adus în prim plan un element principal al filmului de acțiune modern: eroul prin de resurse. Acest personaj nemaipomenit era un fel de armată formată dintr-un singur om, cu abilități ce îi permiteau să înlăture diverse minți malefice, însă nu înainte de a învinge oamenii acestora, folosind diverse metode creative. Pe lângă faptul că acești eroi dădeau mereu dovadă de o putere și un curaj nemaintâlnit, ei erau și buni comedianți, care aveau negreșit frazele amuzante la ei, indiferent de caz.

Filmele de acțiune ale anilor 1970

In timpul anilor 1970, poveștile cu detectivi curajoși și dramele urbane cu elemente de crimă au început să între în fuziune cu genul “acțiune”, de aici razultand o sumedenie de filme cu polițiști nonconformiști, precum Bullitt (1968), The French Connection (1971) și The Seven-Ups (1973). Filmul Dirty Harry (1971), l-a elevat pe personajul principal Clint Eastwood din zona sa de roluri de cowboy și l-a transformat în eroul tipic din filmele urbane de acțiune. In multe țări, restricțiile în ceea ce privește limbajului, conținutului pentru adulți și violența s-au redus, astfel încât aceste elemente au devenit mult mai răspândite.

Tot în anii 1970, filmele cu arte marțiale din Hong Kong au devenit populare printre amatorii de filme western și au inspirat producții cu bugete ridicate precum filmul lui Bruce Lee, Enter the Dragon (1973). Chuck Norris a amestecat filmele cu artele marțiale cu cele cu polițiști și răufăcători, în producții precum Good Guys Wear Black (1977) și A Force of One (1979).

Din Japonia, Sonny Chiba a jucat în primul său film cu arte marțiale în anul 1973, film numit Karate Kiba. El a dat lovitura pe plan internațional cu seria The Street Fighter (1974), care l-a consacrat ca și principalul actor japonez de arte marțiale din cinematografia internațională. El a mai jucat de asemenea rolul lui Mas Oyama în Champion of Death, Karate Bearfighter și în Karate for Life (1975–1977). Filmele de acțiune ale lui Chiba au conținut pe lângă elementul de arte marțiale și elemente de thriller (Doberman Cop and Golgo 13: Assignment Kowloon-both of 1977), jidaigeki (Shogun’s Samurai-1978, Samurai Reincarnation-1981) și science-fiction (G.I. Samurai-1979).

Filmele de acțiune ale anilor 1980

In anii 1980, Hollywood-ul a produs multe blockbustere de acțiune, cu bugete mari și de succes, în care au jucat actori precum Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Lorenzo Lamas, Michael Dudikoff, Charles Bronson și Bruce Willis. Steven Spielberg și George Lucas au adus un omagiu filmelor cu James Bond prin producția Raiders of the Lost Ark (1981). In anul 1982, actorul veteran Nick Nolte, alături de comediantul în ascensiune Eddie Murphy, au rupt box office-ul cu filmul 48 Hrs, creditat ca și primul film cu polițiști amici. In același an, Sylvester Stallone a jucat în First Blood, prima parte din seria Rambo, care a făcut din personajul John Rambo un idol în cultura pop.

Lethal Weapon (1987), film în care au jucat Mel Gibson, Danny Glover și Darlene Love a fost un alt film de acțiune important al deceniului și un alt clasic cu polițiști amici, lansând o franciză cu 3 continuări.

Filmul Die Hard (1988), a avut o influență foarte mare în ceea ce privește concretizarea genului de film acțiune. Bruce Willis a jucat rolul unui detectiv al poliției din New York, care a devenit implicat într-un atac terorist asupra unei clădiri cu birouri din Los Angeles. Stilul eroului nonconformist și plin de resurse a fost implementat mereu de la James Bond până la John Rambo, însă personajul John McClane din Die Hard a fost mai apropiat de un om normal, care s-a transformat în cele din urmă într-un erou. Acest film a fost un adevărat șablon pentru viitoare producții precum Under Siege (1992), care a folosit aceași strategie, însă într-un decor diferit.

Până la sfârșitul anilor 1980, influența de succes a filmelor de acțiune a fost prezentă în aproape orice gen de film.

Filmele de acțiune ale anilor 1990

Precum filmele western, cele cu spioni sau cele cu acțiune urbană, care au început să se parodieze între ele și cu dezvoltarea tehnologiei CGI, decorul lumii reale a început să primească o sumedenie de elemente fantastice. Această nouă eră a filmelor de acțiune a avut deseori bugete mai mari ca oricare altele din istoria filmelor. Succesul continuărilor cu Dirty Harry și James Bond au demonstrat că un singur film de acțiune reușit poate duce la mai multe continuări de succes. In plus, în anii 1980 și 1990 a avut loc o creștere imensă atât în bugetele filmelor cât și în numărul de continuări care pot să apară. In consecință, mulți producători de filme au creat diverse noi tehnologii cu ajutorul căruia să își învingă competitorii și să obțină audiențe din ce în ce mai mari. Succesul filmului lui Tim Burton, Batman (1989), a dus la mai multe continuări foarte satisfăcătoare din punct de vedere financiar. Intr-un singur deceniu, s-a demonstrat viabilitatea unui nou subgen a filmelor de acțiune: filmele bazate pe benzi desenate.

Filmele de acțiune ale anilor 2000

In timp ce filmele de acțiune au continuat să înflorească ca și principale filme de buget mediu, acestea au început să fie îmbinate din ce în ce mai mult cu alte genuri. De exemplu, în filmul Star Trek din 2009 s-au regăsit multe elemente și concepții sci-fi precum călătoriile în timp și găurile negre. Cu toate acestea, majoritatea scenelor din film au fost structurate în jurul genului acțiune, unele din ele chiar foarte convenționale (bătăi corp la corp sau împușcături). In producțiile noi au apărut mai multe scene de lupte cu săbii laser, deseori mult mai intense și acrobatice în comparație cu cele originale. In concluzie, a fost vorba de multă acțiune cu o picătură de sci-fi. Trendul cu producții precum seriile The Matrix și Dark Knight, a dus la tehnicile de luptă corp la corp îmbinate cu artele marțiale cu care ne întâlnim mai târziu în filmele sci-fi și cele cu supereroi.

Filmul lui Sylvester Stallone, The Expendables, s-a folosit de nostalgia percepută în urma filmelor de acțiune din epoca de aur, având o distribuție cu vedete ale anilor 80, alături de actori noi precum Jason Statham.

In seria The Fast and the Furious, acțiunea este bazată pe cursele de mașini, asemenea filmelor cu Smokey and the Bandit din anii 1970.

Filmele de acțiune ale anilor 2010

Amestecul constant de acțiune cu sci-fi și filme cu supereroi continuă cu multe personaje din benzile desenate ale celor de la Marvel, ale căror producții cu bugete colosale se bucură de un succes enorm.

Click aici pentru intreaga lista cu filme online de actiune