Filme online de animaţie / Animaţia


Animația reprezintă procesul de realizare a iluziei mișcării și schimbării cu ajutorul afișării rapide a unei secvențe a unor imagini statice care diferă foarte puțin între ele. Iluzia – ca în cazul imaginilor în mișcare în general – se consideră că are la bază fenomenul phi. Animatorii sunt artiști care se specializează în crearea de animație.

Animația poate fi înregistrată fie cu dispozitive media analogice, flip book, un film cu imagini în mișcare, o casetă video, dispozitive media digitale, inclusive formate cu animații de tip GIF, animație de tip Flash sau video digital. Pentru afișarea animațiilor, sunt folosite o cameră digitală, un calculator sau proiector împreună cu noile tehnologii apărute. Metodele de creare a animațiilor include metoda tradițională de creare a animației și acele metode care implică animațiile de tip stop-motion ale obietelor bi și tri-dimensionale, decupaje din hârtie, păpuși și figurine din lut. Imaginile sunt afișate într-o succesiune rapidă, de regulă de 24, 25, 30 sau 60 de cadre pe secundă.

Primele exemple ale încercărilor de a capta fenomenul mișcării într-un desen static pot fi găsite în picturile din peșterile paleolitice, în care animalele sunt reprezentate adesea cu mai multe picioare în poziții suprapuse, fiind clară încercarea de a transmite percepția mișcării. Un pocal de lut, vechi de 5200 de ani, descoperit în zona Shahr-e Sūkhté (Burnt City) din sud-estul Iranului, descrie ceea ar putea să fie,eventual, cel mai vechi exemplu de animație din lume. Artefactul are 5 imagini secvențiale care descriu un persan în deșertul Ibex sărind în sus pentru a mânca frunzele unui copac.

animatia

Înregistrări chinezești vechi conțin o serie de mențiuni despre dispozitive despre care se spune că “dau o impresie de miscare” figurilor oamenilor și animalelor, aceste descrieri fiind neclare și în mod probabil se referă doar la mișcarea efectivă a figurilor prin spațiu. În secolul 19, au fost introduse fenakistoscopul (1832), zoetrope-ul (1834) și praxinoscopul (1877). Un thaumatrope (1824) este o simplă jucărie cu un mic disc cu diferite poze pe fiecare parte; o pasăre în colivie, și este atașat de două bucăți de sfori. Fenakistoscopul a fost inventat în mod simultan de către Belgian Joseph Plateau și Austrian Simon von Stampfer în anul 1831. Fenakistoscopul constă într-un disc cu o serie de imagini, desenate pe acesta chiar și pe spațiul din jurul centrului discului.

În 1868, John Barnes Linnett a brevetat prima carte de tip “flip book” ca fiind kineograf. Flip book-ul obișnuit a reprezentat unul dintre primele dispozitive de animație care a produs o iluzie a mișcării dintr-o serie de desene secvențiale; animația nu a avansat mai departe până în momentul dezvoltării filmului și a cinematografiei în 1890.

“Cinematograful” a fost un proiector, o imprimantă și o cameră într-o singură masinărie, care permitea afișarea cu success a imaginilor în mișcare pe un ecran care a fost inventat de primii realizatori ai filmelor isorice, Auguste și Louis Lumière, în anul 1894.

Prima proiecție animată (ecranizare) a fost creeată în Franța de către Charles-Émile Reynaud, un profesor de științe francez. Reynaud a creat The Praxinoscopein în 1877 și The Théatre Optique în December 1888. Pe 28 octombrie 1892, acesta a proiectat primul film de animație în public-Pauvre Pierrot la Musée Grévin în Paris. Filmele sale nu au fost realizate din fotografii, ele au fost desenate direct pe bandă transparentă. În 1900, peste 500000 de persoane au participat la aceste ecranizări.

Primul film înregistrat pe rolă de film standard, care a inclus secvențe animate a fost Enchanted Drawing în 1900, care a fost urmat de primul film animat în totaliatate-The Humorous Phases of Funny Faces de J. Stuart Blackton în 1906, care, datorită acestui lucru, este considerat Tatăl animației americane.

În Europa, artistul francez Émile Cohl, a creat primul film animat folosind ceea ce a ajuns să fie cunoscut ca metode tradiționale de creație a animației – The Fantasmagorie în 1908. Filmul a constat în mare parte într-o poză sub formă de băț care se mișca și găsea tot felul de metode de metamorfozare în diferite obiecte, o sticlă de vin care se transforma într-o floare. Au fost deasemenea secțiuni de acțiune reală în care mâinile animatorului intră în scenă. Filmul a fost creat desenând fiecare cadru pe hârtie după care a fost filmat fiecare cadru pe negative, ceea ce a oferit imaginii un aspect de tablă neagră.

Autorul primului film animat cu păpuși (The Beautiful Lukanida în 1912) a fost de origine rusă (polonez din punct de vedere etnic) și anume regizorul Wladyslaw Starewicz, cunoscut sub numele de Ladislas Starevich. Animațiile desenate manual, mult mai detaliate, care necesitau o echipă de animatori care să deseneze fiecare cadru manual cu fundaluri și personaje detaliate, au fost cele regizate de către Winsor McCay, un caricaturist de benzi desenate de success, inclusiv The Little Nemo în 1911, Gertie the Dinosaur în 1914 și The Sinking of the Lusitania în 1918.
Pe parcursul anilor 1910, producția filmelor animate de scurt metraj, denumite în continuare “desene animate”, a devenit o industrie proprie fiind produse desene animate de scurt metraj pentru difuzare în cinematografe. Cel mai de success producător, la acea vreme, a fost John Randolph Bray care împreună cu animatorul Earl Hurd au brevetat procesul de animație pe celuloid (cel animation process) care a dominat industria animației pentru restul deceniului.

El Apóstol (“Apostolul”) a fost un film de animație argentinian din 1917, care folosea animație cu decupaje și primul film de animație de lung metraj din lume. Din păcate, incendiul care a devastat studioul de film al producătorului Frederico Valle a incinerat singura copie cunoscută a filmului El Apóstol, fiind considerat acum un film pierdut.

În 1958, Hanna-Barbara a lansat Huckleberry Hound, primul program de televiziune de jumătate de oră care prezenta numai animații. Terrytoons lansează Teribilul Tom (Tom Terrific) în același an. Televiziunea a redus semnificativ atenția publicului asupra animațiilor de scurt metraj care erau prezentate în cinematografe. Animațiile computerizate au devenit cunoscute de la lansarea animației Toy Story în 1995, primul film de lung metraj realizat în totalitate folosind această metodă.

În 2008, piața animației a fost în valoare de 68.4 miliarde dolari americani. Animația, ca artă și industrie, continuă să se dezvolte până la mijlocul anilor 2010, deoarece proiectele de animație bine realizate pot găsi audiență peste granițe și în toate cele patru cadrane. Filmele online de animatie de lung metraj au restituit cele mai mari marje brute ( jurul 52%) dintre toate genurile de film 2004-2013.

Click aici pentru intreaga lista cu filme online de animatie